Doç.Dr. Mehmet KAYRAK

Kalp damar tıkanıklığının tespiti için hala en iyi yöntemdir. Kasık veya koldan uygun bir damara iğne ile girilerek kalp damarlarına kadar ilerlenmekte ve içine boyar madde verilerekdamarların resmi çekilmektedir. Son yıllarda koldan anjiyo yapılması sık tercih ettiğimiz bir yöntemdir.

Koroner anjiyo ile ilgili önemli hususlardan birincisi anjiyonun hasta için gerçekten gerekli olup olmadığı, ikincisi ise anjiyo gerekli ise en güvenli şekilde nasıl yapılacağıdır.Anjiyoya; muayene,ekg, eko, efor testi ve gerekli vakalarda sintigrafi/BT anjiyo gibi detaylı bir inceleme sonrası karar verilmelidir. Anjiyo gereken hastalarda ise nereden yapılacağına hastanın damar yapısına karar verilmektedir. Koldan ve bilekten yapılan anjiyoların kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Kol damarı kasık damarına göre çok ince bir damar olduğundan bazı hastalarda anjiyo malzemelerini taşıyamamaktadır. Bazen de damarda spazm gelişmekte ve anjiyoya engel olmaktadır. Hastanın kol damar yapısı uygun olduğu müddetçe koldan anjiyo yapmaktayım.

Anjiyo sonrasında ise anjiyonun yapıldığı damarın bölgesinde iç ve dış kanama açısından takip gerekmektedir. Bu amaçla kasık bölgesine ağırlık konulurken bilek bölgesine ise kol bandı uygulanmaktadır. Son olarak da hastanın böbrek fonksiyonlarının takibi önemlidir. Maalesef anjiyoda kullanılan boyar maddeler böbrekler için risk oluşturmaktadır. Bazı böbrek fonksiyonları ileri derecede bozuk hastalarda anjiyo yapılmamakta hastanın diyalize girmesi beklenmektedir. Orta derecede bozukluk olan hastalarda ise öncesinde hazırlıklar yapılarak dikkatli bir şekilde anjiyo yapılmaktadır. Böbrek fonksiyonları orta düzeyde bozuk 220 hastada yapmış olduğumuz bir araştırmada anjio öncesi serum tedavisi ve seruma eklenen N-Asetil-sistein etken maddeli ilacın anjiyo sonrası böbrek yetersizliği gelişimini engellediğini tespit ettik. Söz konusu araştırmada bu konudaki uluslararası kılavuzlarda atıf yapılarak faydalı bir uygulama olarak tüm hekimlere tavsiye edilmiştir. 20 yıllık meslek hayatımda 5000’den fazla hastaya başarılı KAG deneyimim mevcuttur.