Nabız değerlerinin fazla olması veya kalbin düzensiz atması çarpıntı hissine yol açmaktadır. Çarpıntı şikayeti olan hastalarda, hastanın alışkanlıkları, kullandığı kalp dışı ilaçlar, bitkisel ürünler veya takviyeler, tiroid fonksiyonları, kansızlık ve vitamin değerleri gözden geçirilmelidir. Sonrasında ise kalpte organik bir problem olup olmadığı eko ile gözlemlenerek değerlendirilmelidir.
Çarpıntı ile gelen hastaların pek çoğunda hayati önemi olmayan basit ritim bozuklukları tespit edilse de bu durum hastanın yaşam kalitesini bozmaktadır. Bu nedenle dikkatli bir araştırma gereklidir.Atrial fibrilasyon denilen ritim bozukluğu olan 153 hastada hastaların uyku kalitesinin bozuk olduğunu 54 hastada ise elektro şok tedavisi ile ritim düzeltilmesi işlemi sonrası uyku kalitelerinin düzeldiğini gösterdik. Bu çalışma o yılki ulusal kardiyoloji kongresinde en iyi araştırma ödülünü aldı ve aynı yıl avrupanın prestijli aritmi dergisi “PACE”de yayınlandı.
Aritminin değerlendirmesinde ilk basamak 12 derivasyonlu EKG dir. Özellike çarpıntı anındaki EKG çok önemlidir. Sık ritim bozukluğu olan hastalarda ise tespiti için ritim holter cihazları veya olay kaydediciler (event recorder) kullanılmaktadır.Tüm bu tetkikler yapılırken hastanın sorgulanmasıda çok önemlidir.
Literatürde ilk kez soğuk algınlığı için bol miktarda zencefil içilmesine bağlı sinüzal bradikardi ve bayılma vakasını tanımladık. Vaka american acil tıp dergisinde (kendi alanında en üst A sınıfı dergi) yayınlandı. Yine bir hastada yeni başlanan bir Alzeimer ilacının yapıştırma bandının hastada pil takılmasına sebep olacak kadar ciddi ritim bozukluğuna sebep olduğuna dair yaptığımız araştırma, Amerikan sağlık sistemi farmakoloii dergisinde yayınlanmıştır. Bu vaka sonrası pek çok bildirim olmaya başladı ve ilaç firması bu yan etkiyi kabul etmek zorunda kalmıştır. 3000’den fazla ritim holteri bizzat raporladım ve halen bir çok hastanın ritim bozukluğunu ilaçlarla/ DC kardiyoversiyonla/ kalp pili veya şoklama cihazları ile takip etmekteyim.